2013. június 28., péntek

Pizzagolyók és sünik

A kiindulási receptet Böbénél találtam és a sünis ötletet pedig még neten láttam először, és most jött el az ideje, hogy kipróbáltam őket, hiszen Pé munka közben egész nap autóban ül, így néha jól esik neki valami más a szendvicsen kívül ebédre :D


Hozzávalók:

Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 2,5 dl langyos tej
- 1 ek olivaolaj
- kb. 1 dl langyos víz (nekem egy kevés ebből kimaradt, liszt függő)
- 2/3 zacskó por élesztő
- 1 kk só
- 1 ek cukor

Szószhoz:
- 18 dkg trappista sajt kocka
- 10 dkg sonkakocka
- 5 dkg fagyasztott kukorica
- 2 szelet szárított paradicsom felaprítva (Anyósomék szomszédja készítette)
- 2 ek ketchup
- 1 ek paradicsomlé (Anyósomék készítették)
- bors, oregánó, bazsalikom (só nem szükséges)

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejhez adjuk és meleg helyen negyed órát hagyjuk, hogy fusson. Addig a többi összetevőjét a tésztának a víz kivételével egy tálba helyezzük, majd jöhet bele az élesztős tej és elkezdjük a dagasztás. Ezt én géppel végteztem, és közben apránként öntjük hozzá a vizet, ha már elválik a tál oldalától és megfelelő az állaga (nyomás hatására a tészta visszarúg), akkor vegyük ki és pihentessük légmentesen lezárva (pl. frissentartó fóliával vagy zuhanyzósapkával), meleg helyen fél órát. A töltelék alkotóelemit egy tálban keverjük össze, utána jöhet a tészta formázása. Én összesen 12 egyforma részre vettem a tésztát és kettőből lett süni, akiknek a pocakjában nem volt töltelék. A 10 golyót kilapítottam kézzel kör formára és 2- 3 ek tölteléket kanalaztam a közepükbe, majd összecsippentettem a széleket és golyóvá formáztam. A két maradék tésztalabdacsból süniket formáztam, ollóval tüskéket kaptak, a szemük és orruk pedig szárított paradicsomból készült. Mindet egy sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem és újabb 20 percig pihentettem meleg helyen, konyharuhával letakarva. 250 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöttem őket, végül pedig a sütőből kivéve megkentem a tetejüket egy kis vízzel. Melegen a legjobb :D

2013. június 27., csütörtök

Fehércsoki fagyi

 
Hozzávalók:
- 3 dl tej
- 1 dl habtejszín
- 2 tojássárgája
- 2 ek cukor
- 15 dkg fehércsoki

Elkészítés:
A tejet megmelegítjük, a tojást a cukorral felhabosítjuk, majd a tejhez adagoljuk. A fehrécsokit megolvasztjuk és a tejes keverékhez csorgatjuk, kicsit összefőzzük, aztán hagyjuk kihűlni és behűtjük 4 órával a gépbe rakás előtt. A fagyigép beindítása előtt 24 órával befagyasztjuk az edényt, amiben 30- 40 percig kavarjuk a krémet. Fogyasztá előtt még mélyhűtőbe tesszük. Nyami :)

2013. június 26., szerda

Rózsás limonádé kétszer

Íme még két rózsavizes recepet. Üdítő az illatos rózsa aroma a limonádéval, a nagy melegben érdemes kipróbálni :) Eredeti recept innen.

1. Narancsos verzió


Hozzávalók:
- 8 ek cukor
- 1,5 dl víz
- 1 citrom leve
- fél citrom felkarikázva
- 1 narancs leve
- 1 l ásványvíz (ízlés szerint bubis vagy mentes)
- 3 ek rózsavíz
- jégkockák
 
Elkészítés:
A cukrot a 1,5 dl vízzel sziruposra forraljuk, majd  szobahőmérsékletűre hűtjük. Egy kancsóba vagy tálba öntjük a citromlevet, a narancslevet, a citromkarikákat, a rózsavizet és a szirupot, majd hozzátöltjük  az ásványvízet is. Fogyasztás előtt hűtőbe tesszük, majd jégkockával teli poharakban szervírozzuk.

2. Epres, citromfüves verzió

 
Hozzávalók:
- 10 ek cukor
- 1,5 dl víz
- 2 citrom leve
- 1 l ásványvíz (ízlés szerint bubis vagy mentes)
- 4 ek rózsavíz
- 3 ek eperpüré
- néhány levél citromfű
- néhány eper felkaikázva
- jégkockák
 
Elkészítés:
A cukrot a 1,5 dl vízzel sziruposra forraljuk, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. Egy kancsóba vagy tálba öntjük a citromlevet, a citromfű levelekkel leturmixolt eperpépet, az eperkarikákat, a rózsavizet és a szirupot, majd hozzátöltjük az ásványvízet is. Fogyasztás előtt hűtőbe tesszük, majd jégkockával teli poharakban szervírozzuk.

2013. június 25., kedd

16. SAD - Rózsás eperjégkrém

Íme az első recept ajánlatom a rózsavíz felhasználására:

 
Hozzávalók: (5 db- hoz)
- 2 dl pépesített friss eper
- 0,5 dl epres joghurt
- néhány citromfű levél
- 1 ek méz
- 1 ek rózsavíz

Elkészítés:
Az epret a citromfűvel pépesre aprítjuk, ha maradnak benn nagyobb darabok az nem probléma :) Hozzáadjuk a joghurtot, a mézet és a rózsavizet is, majd alaposan egyneműre keverjük. Végül a formákba töltjük a masszánkat és egy éjszakára a mélyhűtőben tesszük. Jóízűen elfogyasztjuk a legnagyobb hőség közepette :D

2013. június 24., hétfő

RÓZSAvíz

Mikor kiagyaltam a 16. SAD kiírását, már akkor ott motoszkált bennem, hogy mindenképp meg szeretnék próbálkozni a házi rózsavíz főzéssel, pedig akkor még rózsáknak se híre se hamva nem volt a kertekben. Több tervem is van a felhasználására, de először lássuk a teendőket. Eredeti recept innen. A rózsák Nagypapám telkéről származtak, volt közte mindenféle színű és illatú :)
 

Hozzávalók:
- rózsaszirmok (lehetőleg illatos virágokról, bogár és permetezésmentes helyről, frissen szedve)
- víz

Elkészítés:
A szirmokat óvatosan átöblítjük egy szűrő segítségével, majd egy megfelelő méretű lábasba tesszük - ne legyen csordultig a szirmoktól -, majd öntsük fel annyi vízzel, ami pont ellepi. Kezdjük el melegíteni a keveréket alacsony lángon kb 30 percig, vigyázva, hogy ne forrjon fel. Ekkor vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni a főzetet és csak utána szűrjük át egy tiszta gézlapon keresztül, majd üvegekbe töltve tegyük hűtőbe, így 1- 2 hétig eláll. Én az enyémnek nagy részét, amit nem akartam azonnal felhasznál beraktam a mélyhűtőbe kis adagokban, így akár később is hozzá tudok nyúlni. Nekem első alkalomra 1,5 liter rózsavizem lett, ehhez kb 15- 20 rózsefejet használtam fel, ügyelve arra, hogy legyen benne piros/bordó szirom is, így a végeredmény színe szebb és rózsásabb lett ;)
 
Felhasználás:
A rózsavíz jótékony hatásokkal bír, gyógyászati felhasználata elsődlegesen krémekben történik, ugyanis hidratáló, feszesítő, sejtregeneráló, nyugtató hatású, így egyszerűen csak az arcunkra permetezve  frissítőként vagy arclemosóként is alkalmazható. Nem elhanyagolható módon használhatjuk sütemények készítésekor ízesítőként, illatosítóként, hiszen a fogyasztása elősegíti az emésztési panaszok kezelését, csökkenti a keringési zavarokat és nem utolsó sorban kiváló vitaminforrás.
 
Hamarosan jövök a gastro vonalon történő felhasználási tippekkel ;)

 

2013. június 23., vasárnap

Banánkenyér gazdagon

Dinánál láttam korábban, hogy ilyet sütit sütött, utána nemsokkal megkívántam, gondoltam egyet és el is készítem a saját verziómat, de csak most jutottam el odáig, hogy közzé is tegyem. Íme:


Hozzávalók:
- 18 dkg liszt
- 12 dkg Rama
- 14 dkg cukor
- 1 kk örölt fahéj
- 1 mk szódabikarbóna
- 1 kk sütőpor
- 2 marék dióbél
- 2 érett banán
- 6 dkg csokichips
- 1 csipet só
- 1 ek rumaroma
- 2 tojás

Elkészítés:
A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy őzgerinc formát kivajazunk és kilisztezünk. A margarint felolvasztjuk. A tojásokat a rumaromával, cukorral, sóval habosra keverjük, majd a sütőporral, szódabikarbónával és a fahéjjal elkevert liszthez adagoljuk. A banánokat egy villa segítségével nagyjából összetörjük és ez is mehet a masszához a vajjal együtt. A dióbelet egy mozsárban nagyjából apróra törjük és a csokchips- el együtt a tésztába forgatjuk. Az egészet az előkészített sütőformába öntjük és 170 fokon 1 óra alatt tűpróbáig sütjük.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...