2013. október 5., szombat

Ajándék

A tegnap kiírt 200. bejegyzés JÁTÉK: Terülj- terülj Sünis asztal! nyereménye a következő:


- 1 db szilikon fokhagyma pucoló
- 1 db szilikon kenő ecset
- 1 db szilikon eper formájú teatojás
- 10 db margaréta mintás kosárka forma
- 1 db dekorgumi süni hűtőmágnes
- 1 tábla keserűcsoki
- 3 db matyó/kalocsai mintás kitűző

Gyertek minél többen! :D

2013. október 4., péntek

200. bejegyzés JÁTÉK: Terülj- terülj Sünis asztal!

Elérkezett a 200. bejegyzés ideje, ráadásul ma van az Állatok világnapja is, ez alkalomból ismételten Játékot hírdetek :) Terülj- terül Sünis asztal! címen. Tekintsük ezt egy Virtuális Batyus Bulinak, melynek én leszek a Házigazdája, ti pedig a sünikkel felszerelkezett Vendégsereg ;)
 
 
A játékban való részvétel feltételei:
- Küldjetek el nekem a sunisuti.samu@gmail.com címre egy étel/ital fotót , amin szerepel egy süni és a hozzá tartozó receptet/linket. A  süni lehet az étel maga vagy annak egy része, de lehet csak dekoráció az étel mellett. Az étel lehet sós vagy édes, bármi, amit jónak láttok!
- Vigyétek hírét a Játéknak linkkel és bannerrel a blogotokon.
- Kövessétek a SüniSüti blogot a Bloglovin vagy a Rendszeres olvasók funkció segítségével.
- Tartsátok be a határidőt ;)
- Rendelkezzetek Magyarországi postázási címmel, ahová esetlegesen küldhetem a nyereményt.
- Adjátok meg az email címeteket, hogy értesíthesselek titeket, ha ti lesztek a szerencsések!
 
 
Minden pályaművet összegyűjtve szerepeltetni fogok egy bejegyzésben :)
 
A sünis fotó és recept beküldési határideje:
2013.11.03 éjfél
 
Hamarosan megmutatom, hogy mi lesz a szerencsés nyertes jutalma. Hajrá!

Update:
Régi blogbejegyzésben szereplő sünis fotót/receptet is elfogadok, de kicsi szívem nagyon tudna örülni, ha készülne új bejegyzsé is a játékra ;)

2013. október 3., csütörtök

Fűsün

Újabb sünis gyermek energiák lekötésére alkalmas ötlet következik. Fű fej helyett fűsün:


Forrás.
Amire szükség lesz:
- rossz harisnyák
- olló
- befőttes gumik
- szemek
- faforgács
- fűmag
- ragasztópisztoly


Forrás.
Az orrokat és a kis lábakat a befőttes gumival tudjuk leválasztani a forgáccsal és fűmaggal megtöltött harisnyából. Szemnek használhatunk akár gombot is ragasztópisztollyal rögzítve.

Ha elkészült érdemes mindegyik alá egy kis tányérkát helyezni, ugyanis hamar átereszti a vizet, de így még fel tudja később is szívni.

Vidám perceket kívánok hozzá :)

2013. október 2., szerda

59. VKF - Mazsolaboros csokis kuglóf

Görögországban vettünk egy üveg mazsolabort, ami egy helyi specialitás: Mavrodaphne- nak hívják és pl. a Lidl- ben itthon is kapható. Ízében nagyon édes, így nekem nagyon ízlik, de Pé már a túl édes kategóriába sorolta. Mivel nem vagyok egy nagy bor fogyasztó, ezért elhatároztam, hogy sütibe fogom felhasználni a nagy részét, ez pedig pont kapóra jött az 59. VKF témájához, amit Praliné Paradicsom írt ki. Íme az én részeges csokoládé receptem :D Az ihletet innen merítettem hozzá.
 
 
Hozzávalók:
Tésztához:
- 20 dkg lágy Rama
- 17 dkg cukor
- 1 ek vaníliaaroma
- 4 tojás
- 28 dkg liszt
- 3 ek édes kakópor (elfogyott a keserű kakaóporom, abból 1 ek is elég lenne)
- 1 kk őrölt fahéj
- 1,5 dl mazsolabor (lehetne édes vörösbor)
- 10 dkg tejcsokoládé
- 1 ek olivaolaj
 
Mázhoz:
- 6 dkg étcsokoládék
- 1 ek olivaolaj
- 3- 4 ek habtejszín
 
Elkészítés:
A tojásokat ketté választjuk és a sárgáját a cukorral, vaníliaaromával addig keverjük, míg ki nem fehéredik, ekkor hozzáadjuk a lágy margarint és tovább habosítjuk. A fehérjéből 1 ek cukorral kemény habot verünk. A száraz alapanyagokat összekeverjük. A tejcsokoládét az olivaolajjal alacsony lángol felolvasztjuk. A cukros, vajas tojáshoz felváltva adagoljuk a száraz alapanyagokat és a bort, majd hozzáadjuk az olvasztott csokoládét is. Végül a tojáshabot is óvatosan beleforgatjuk, vigyázva, hogy ne törjük nagyon össze. Egy piskótánál sűrűbb, tömörebb masszát fogunk végeredményül kapni. Én szilikonos rózsa alakú kuglóf formát használtam, így nem olajoztam/vajaztam ki mielőtt beleöntöttem a tésztát. A sütőt 180 fokra előmelegítettem és kb 60 perc alatt készre sütöttem. Mikor elkészült kivettem és hagytam teljesen kihűlni, ezalatt felolvasztottam a keserűcsokit az olajjal és a habtejszínnel, amit a formából kifordított kuglóf tetejére csurgattam, díszítésként pedig megszórtam egy kis csokiforgáccsal. A tésztája kellemesen lágy és szaftos, a bortól kap egy különleges aromát, a csokikrém a  tetején pedig valami mennyei :D

2013. október 1., kedd

18. SAD - Pipícs Pulla

idiKOKKI nagyon jó kis témát eszelt ki erre a fordulóra, hiszen a vidék ízeit kérte, hogy elevenítsük fel. Én most kicsit csalni fogok, ugyanis nekem ez kissé egybevág a gyermekkor ízével, hiszen tősgyökeres budapestiként csak a nagyszüleim emlékei által és távoli rokonainknál eltöltött idő alapján tudtam megérezni azt az igazi vidéki jelleget az ételekben.
 
Gyerekkoromban Nagymamám (Anyu Anyukája) volt az, aki meghatározó szerepet töltött be a sütés/főzés terén, ugyanis a Nagyszüleimmel együtt laktunk kisiskolás koromig. Anyuval mindig segítettünk Mamának az előkészületekben, de Ő vitte a prímet ;) Sokszor mikor készültek a sütik én voltam a felelős a tészták nyújtásáért és mindig "játszhattam" a maradékkal. Nekem ez a kép maradt meg, nem is feltétlenül egy- egy recept, inkább az együtt töltött idő. Utána Anyu vette át a főzés feladatát, de a sütés általában rám meg Öcsémre maradt, mert Anyu nem nagyon szeretett és nem is igazán szeret a mai napig sem sütit sütni, bár van egy két specialitása, amit nagyon jól csinál pl. madártej, túrógombóc, palacsinta, szilvásgombóc, rácsos almás...
 
Amit most készítettem, az nem a recept miatt vidéki emlék, sokkal inkkább a madár bőrbe bújtatott tészta miatt, ugyanis ezeket mindig én csinálhattam, ha fánkot sütöttünk és volt egy kis fölösleg, aztán ilyen formában sütöttük ki forró olajban. Természetesen bármilyen kelt tésztával is tökéletesen működik, ezt pipícsnek nevezik és egy hagyományos matyó húsvéti sütemény, ráadásul készülhet töltelékkel vagy anélkül egyaránt. Nálam most rendhagyó módon a finn vajas pulla tésztájából készült, amit Ilditől hoztam el és ezzel 2 in 1 játszanék a Blogszülinapi játékában is. :)
 
 
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 kk vaníliaaroma
- 10 dkg felolvasztott Rama
- 1 csomag élesztőpor
- 1 tojás
- 1 ek fahéj (eredeitleg kardamon, de vásárláskor nem kaptam sehol)
- 1 késhegynyi só
- 2 dl langyos tej

Töltelék:
- 5 dkg Rama
- 3 dkg kristálycukor

Kenéshez:
- 1 tojás

Szemeknek:
- 16 db szegfűszeg
 
Elkészítés:
A tejhez 1 ek cukrot adunk és hozzáadjuk a porélesztőt, majd negyed órát meleg helyen hagyjuk futni. A többi hozzávalót egy dagasztótálba tesszük és a felfuttatott élesztővel együtt egy konyhai robotgép segítségével szépen összedolgozzuk, akkor jó, ha a tészta már elválik az edény falától és ha belenyomjuk az ujjunkat, akkor visszarúg a tészta. Meleg helyen légmentesen letakarva 30 percig kelesztjük. Mikor már a duplájára kelt, akkor egy lisztezett deszkán ketté vágjuk és hengereket sodrunk belőlük, majd hengerenként 4- 4 darabra vágjuk fel. Az egyes darabokat kb. 30 cm hosszú hengerekké nyújtjuk, majd egyesével egy- egy csomót kötünk belőlük. A csomó egyik vége lesz a madárkánk feje a másik vége pedig a farka. A farkakat késsel 3 részre bevárjuk, mintha tollak lennének, a fejeket pedig úgy alakítjuk, hogy csőrösek legyenek és két szegfűszegből lesz a szemük. A tölteléknek szánt margarint 8 kockára vágjuk és a madárkák nyaka alá betömködjük a csomók közepébe és mindengyik esetben megszórjuk fél ek cukorral. Végezetül a felvert tojással megkenjük mindegyik tetejét és így dugjuk be őket egy sütőpapírral bélelt tepsin a nem előmelegített sütőbe, ahol 180 fokon 20 perc alatt készre sütjük őket. Nagyon kellemes állagú tésztát kapunk, aminek az illata belengi az egész lakást, nyami :D

2013. szeptember 30., hétfő

Görög lencseleves

Görögországban egyik este vacsorára ezt a levest szolgálták fel nekünk és Pé- nek meg nekem is nagyon ízlett. Nekiláttam, hogy keressek hozzá receptet, amit meg is találtam Agnee görög konyháján. Nagyon finom lett, hasonlított arra, amit kint ettünk ;) bár az itthon megszokottól kicsit eltérő az ízvilága.


Hozzávalók: (3 személyre)
- 300 g közepes szemű, barna lencse
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 1 kk csípős piros arany
- 2 kk édes pirosarany
- fél kk őrölt csemege pirospaprika
- 4 szem paradicsom
- só, bors
- 3 babérlevél
- 1 ek ecet
- 2 dl olivaolaj

Elkészítés:
A lencsét átválogatjuk és egy éjszakára vízbe áztatjuk. A hagymát megpucoljuk és felkockázzuk, a fokhagymát is megpucoljuk, majd összetörjük. A pradicsomok bőrén ejtünk egy X alakú bevágást és lobogó vízbe téve fél percig főzzük, végül könnyedén lefejtjük a bőrüket. A megtisztított paradicsomokat egy kevés főzővízzel leturmixoljuk. A lencse áztató levét leöntjük, majd újra felöntjük vízzel és forrásig hevítjük és ismét leöntjük a levét. A hagymakockákat az olivaolaj felén megpirítjuk és mikor már üveges hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát is, amit kicsit megfuttatunk. Ekkor adjuk hozzá az előfőzött lencsét, pirosaranyat, maradék olivaolajat, pürésített paradicsomlét, sót, borsot, babérleveleket és felengedjük annyi vízzel, ami 2- 3 ujjnyira ellepi. Addig főzzük, míg a lencse teljesen meg nem puhul, ekkor még az ecettel ízesítjük. Akkor jó az állaga, ha már- már főzelékre emlékeztet. Tálalás előtt kihalásszuk a babérlevleket. Fogyasztáskor pedig olivaolajjal és ecettel, meg pirított kenyérrel kínálhatjuk.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...